Tijdens een bezichtiging komt er veel op u af. Vooraf een vragenlijst maken kan u daarom helpen. Maar wat voor vragen stelt u dan? Hieronder wat vragen om vooraf te noteren, ze kunnen ook voor u van toepassing zijn.
Mogelijke gebreken?
Als koper hebt u onderzoeksplicht, en als makelaar en verkoper hebt u de informatieplicht. Kijk daarom goed of u scheuren of vochtplekken tegenkomt, en vraag de makelaar wat de oorzaak is van deze mogelijke gebreken. Erachter komen dat er hoge reparatiekosten voor de fundering zijn nadat u het huis al hebt gekocht, is natuurlijk niet waar u op zit te wachten. Als u echt interesse hebt in het kopen van de woning, is het daarom in de meeste gevallen aan te raden een bouwkundige keuring te laten doen. Deze kunt u bij het plaatsen van uw bod ook opnemen als ontbindende voorwaarde.
Naast wie woon ik?
Vraag de makelaar over de mensen uit de straat en buurt. Hoe zijn de gezinssamenstellingen en hoe gaat men met elkaar om? Is er (bij een appartement) een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE) of worden er vaak straatfeesten georganiseerd? Zijn er nog andere pluspunten en minpunten? Een nog betere manier om hier antwoord op te krijgen, bel even bij de buren aan om ze te vragen naar hun ervaringen met de buurt, de straat of het flatgebouw.
Hoe duurzaam is het huis?
Voordat u de woning eventueel betrekt, wilt u weten aan welke kosten u toe bent. Vraag daarom hoeveel geld u kwijt bent aan maandlasten voor o.a. gas en licht. Behalve dat het uw ecologische voetafdruk verkleint, levert het ook financieel wat op als u een duurzaam (of verduurzaamd) huis hebt. En uw huis wordt meer waard als deze geïsoleerd is.
Zijn er spullen die ik kan overnemen?
Als er niets is afgesproken, wordt de woning in principe kaal opgeleverd. Het komt natuurlijk voor dat de verkoper dingen in het huis wil laten, bijvoorbeeld gordijnen, lampen en vloeren. Vraag de makelaar daarom naar de lijst van (roerende) zaken en maak goede afspraken als u roerende zaken wil overnemen van de verkoper.
Waarom wordt de woning verkocht?
De reden waarom de woning verkocht wordt, kan veel zeggen. Gaat iemand groter wonen vanwege gezinsuitbreiding of is er bonje met de buren en veel onderhoud aan het huis? Voor het bepalen van uw bod kan het ook goed zijn om er zo achter te komen hoe snel de verkoper van het huis af wil.
Zijn er al meer bezichtigingen geweest?
En hoe lang staat de woning al te koop? Hiermee komt u erachter hoe populair de woning is. Ook dat kan u helpen bij het bepalen van uw bod.
Samen ziet u meer dan alleen
Een aankoopmakelaar blijft tijdens uw zoektocht naar de woning objectief (en kritischer), weet precies waar hij of zij op moet letten en kan u daarom adviseren. En mocht u na de (tweede) bezichtiging nog steeds gek zijn op de woning, dan kan uw aankoopmakelaar ook de onderhandeling voor u aangaan.