De tweede keer een huis bezichtigen?

U hebt de woning op het eerste gezicht en gebaseerd op de foto's top gevonden. U bent naar de woning gegaan om deze in het echt te bewonderen en dat voelde goed. Maar... hebt u toen wel écht overal op gelet? Misschien toch niet. De ene persoon weet al na één bezichtiging dat dit dé droomwoning is, de ander wil het wat meer laten bezinken na twee, drie of het liefst wel zes bezichtigingen.

Waarom een tweede bezichtiging?

De eerste keer ging u op uw gevoel af: voelde de buurt goed, zag u uzelf in het huis wonen en vond u de indeling van het huis handig? Misschien hebt u al gevisualiseerd hoe u de kamers gaat inrichten. Omdat u tijdens de eerste bezichtiging niet alles hebt gezien en wellicht minder op eventuele gebreken hebt gelet, is het verstandig om een tweede afspraak met de verkoper of verkopende makelaar te maken. Dit kan eventueel de grootste aankoop van uw leven worden, dus maak een weloverwogen keuze.

Checklist

In de snelheid en gezien de hoeveelheid indrukken is het tijdens de eerste bezichtiging misschien niet gelukt om alles te noteren. Aangezien u nu wat meer wegwijs bent geworden, is het tijd om ook te checken wat de staat is van de gevel en of er vochtplekken of scheuren te vinden zijn. Maak tijdens de tweede bezichtiging gebruik van de checklist bezichtigingshulp. Deze praktische checklist helpt u bij het onthouden van die indrukken en de kenmerken van de woning.

Een bod uitbrengen?

Door de woning voor een tweede keer te bezichtigen, weet de makelaar dat u geïnteresseerd bent. Dat u de woning voor de tweede keer bezichtigt, betekent echter niet dat u een bod uit moet brengen. Deze bezichtiging helpt u bij het maken van een keuze, dus mocht het toch niet aan uw wensen voldoen, schroom dan niet om de makelaar te laten weten dat de woning het voor u niet is. Bedank de (verkopende) makelaar voor zijn of haar tijd en ga verder met uw zoektocht. Wie weet heeft de makelaar binnenkort een andere woning in de verkoop en denkt hij aan u.

Mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u een weloverwogen bod uitbrengen en eventueel de onderhandeling ingaan. Vergeet hierbij de voorbehouden niet. Hebt u zelf weinig ervaring of vindt u het fijn om geadviseerd te worden? Schakel dan een aankoopmakelaar in.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar blijft tijdens uw zoektocht naar de woning objectief (en kritischer), weet precies waarop te letten en kan u daarom adviseren. De aankoopmakelaar behartigt uw belangen en niet die van de verkopende partij. Als de eerste bezichtiging geslaagd was, neem uw aankoopmakelaar dan vooral mee naar de tweede bezichtiging. Mocht u na de (tweede) bezichtiging nog steeds gek zijn op de woning, dan kan uw aankoopmakelaar ook de onderhandeling voor u aangaan.