Wettelijke bedenktijd feestdagen 2023

December is aangebroken, en met de naderende feestdagen is het belangrijk te weten dat particulieren die een huis kopen recht hebben op een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze bedenktijd is het mogelijk om zonder opgaaf van redenen en zonder extra kosten de koopovereenkomst te annuleren. Het is echter van belang op te merken dat de bedenktijd tijdens de feestdagen enigszins kan variëren.

De wettelijke bedenktijd begint op het moment dat de koper een exemplaar van de door beide partijen ondertekende koopovereenkomst ontvangt. Deze bedenktijd beslaat minimaal drie kalenderdagen, waarvan ten minste twee werkdagen. Bovendien wordt de bedenktijd verlengd als deze eindigt in het weekend of op een algemeen erkende feestdag. De bedenktijd eindigt om twaalf uur op de laatste dag.

Tijdens de decembermaand zijn de algemeen erkende feestdagen, zoals Eerste Kerstdag (maandag 25 december 2023), Tweede Kerstdag (dinsdag 26 december 2023), en Nieuwjaarsdag (maandag 1 januari 2024), van invloed op de berekening van de bedenktijd. Als de getekende koopovereenkomst na woensdag 20 december 2023 door de koper wordt ontvangen, kan de bedenktijd oplopen tot 7 kalenderdagen vanwege de feestdagen. Het is essentieel om hier rekening mee te houden bij het plannen van vastgoedtransacties rond deze periode.